Warto wiedzieć, kiedy powinien rozpocząć się wypas zwierząt na pastwisku i jakie w związku z tym wykonać działania, aby nie były nam straszne takie sytuacje, jak np. w tym roku, gdzie wiosna nadeszła naprawdę szybko.
W naszym kraju obszar pastwisk ulega zmniejszeniu – co jest korzystne dla łąk kośnych oraz upraw polowych. Największa ich ilość znajduje się w województwie warmińsko-mazurskim oraz na Mazowszu.
Pastwiska niewątpliwie są źródłem świeżych pasz, których dostarczają przez połowę roku, a łąki – przez cały rok. W związku z tym zasoby łąki najczęściej pokonują zasoby pastwiska. Pastwisko umożliwia zwierzętom komfortowe przebywanie na świeżym powietrzu w czasie trwania ładnej pogody. Dodatkowo dostarcza świeżej paszy przez pół roku.
Zielonka pochodząca z pastwiska zawiera dużo białka, węglowodanów, witamin oraz minerałów. Mleko oraz produkty mięsne, które pochodzą od bydła przebywającego w lecie na pastwisku, cechują się wyższą jakością – mają dużo witamin, korzystne kwasy tłuszczowe i są po prostu smaczniejsze.

W jakim czasie rozpocząć wypas zwierząt na zewnątrz?
Za korzystny czas wskazuje się okres, gdy ruń osiągnie przynajmniej 20 cm wysokości. W bieżącym roku wypas można przyspieszyć, z uwagi na szybki start wegetacji oraz szybkie pojawienie się zielonki. Najlepiej upewnić się co do wysokości trawy, a także warunków pogodowych, by nie miała miejsca sytuacja skarmiania pastwiska bezpośrednio po przymrozkach. W ramach przygotowania do tego okresu trzeba przystosować zwierzęta do nowych warunków chowu i karmienia, a także przygotować odpowiednio pastwisko.

Przygotowanie zwierząt na zmiany
Zanim zwierzęta wypuścimy na zewnątrz, wcześniej stopniowo nastawmy je na zmiany związane przede wszystkim ze środowiskiem przebywania, z karmieniem oraz z podłożem, na którym będą spędzać czas.
Bardzo istotne jest również odrobaczenie zwierząt, które powinno nastąpić maksymalnie tydzień przed sezonem pastwiskowym. Zwierzęta, które wyjdą na pastwisko z wszystkimi bakteriami, z pewnością rozsieją je po całej powierzchni i zarażą pozostałe oczywiście zdrowe.

Przegląd racic
Ważne jest też dokładne sprawdzenie racic. Warto wiedzieć, że po pewnym czasie bytowania w pomieszczeniu inwentarskim racice przywykają do twardej powierzchni. Jeśli nie upewnimy się co do stanu racic i wypuścimy zwierzęta na pastwisko, możemy liczyć się z poniesieniem niemałych kosztów. Przed rozpoczęciem sezonu pastwiskowego należy też zagwarantować zwierzętom więcej ruchu – powoli wyprowadzajmy je na zewnątrz, początkowo na mało czasu.
Co jest jeszcze ważne przed rozpoczęciem sezonu pastwiskowego, to powolne nastawienie organizmu zwierząt na nadchodzące zmiany środowiskowe, przygotowanie żwacza do spożywania paszy, uzupełnienie magnezu, a także ochronienie skóry przed szkodnikami z zewnątrz.

A co z pastwiskiem?
Zanim wypuścimy zwierzęta na pastwisko, sprawdźmy ogrodzenie oraz stan wody w wodopoju, przygotujmy właściwą ilość kwater i wyeliminujmy rośliny trujące.

Do roślin, które trzeba usunąć zaliczamy:
– knieć błotną
– jaskra jadowitego
– szaleja jadowitego
– skrzyp polny.

Schron przed słońcem, wiatrem, deszczem również istotny!
Jeśli zwierzęta stale pasą się na zewnątrz, trzeba zapewnić im schron na wypadek niekorzystnych dla nich warunków pogodowych.

Jak zaplanować wypas kwaterowy?
Pastwisko użytkowane racjonalnie jest w stanie zagwarantować zwierzętom pożywienie przez pół roku. Szczególnie korzystny i skuteczny jest wypas kwaterowy. Tutaj istnieje możliwość łatwego obliczenia takiej ilości kwater, która zagwarantuje zwierzętom ciągłe źródło właściwej dawki paszy w ciągu doby.