Bydło tej rasy jest bardzo powszechne w skali globalnej. Występuje na wielu obszarach z uwagi na bardzo dobre przystosowanie się istot do różnorodnych warunków otoczenia. Simental w naszym kraju użytkuje się w 2 kierunkach, gdyż wykazuje korzystne parametry mleczności i mięsności.
Zwierzęta te pochodzą ze Szwajcarii. Do naszego kraju zaczęto eksportować je na przełomie 18. i 19. wieku. Na początku najwięcej było ich na gospodarstwach znajdujących się we wschodniej części Polski. Po pewnym czasie można było spotkać je już w dowolnym częściach naszego kraju. Dawniej użytkowano je mlecznie, mięsnie, a także wykorzystywano je jako siłę pociągową.

Aktualnie przeważająca liczba hodowli rasy tych zwierząt prowadzona jest w południowo-wschodniej części naszego kraju.
Zwierzęta tej rasy należą do grupy bydła większego kalibru. Ich parametry typowe są dla ras zwierząt mlecznych i mięsnych.
Ich budowa wpisuje się w kształt prostokątny, kończyny zaś są szeroko rozstawione. Niektórymi częściami ciała przypominają zwierzęta rasy mięsnej, a inne – zwierzęta rasy mlecznej.
Zwierzęta rasy simental są bardzo dobrze, równo umięśnione.
Zwierzęta zawierają umaszczenie w formie plam począwszy od słomkowego do czerwonego koloru z białymi detalami. Ich śluzawica, racice oraz rogi mają kolor cielisty, a koś, ogon, wymiona i głowa – biały.
Zwierzęta te bardzo szybko dojrzewają. 1. wycielenia występują w 30 mies. życia zwierząt. Czas pomiędzy wycieleniami wynosi ok. 390 dni.

Zwierzęta cechują się właściwym współczynnikiem zapłodnień z inseminacji. Dodatkowo łatwo się ocielają – to za sprawą właściwej budowy zadu i szerokiej miednicy ułatwiającej każdy poród. Wśród cielaków wyróżnia się niewielki współczynnik upadków. Cechują się one dobrym stanem zdrowia i długą żywotnością.
Zwierzęta te o właściwej budowie ciała i niskiej tendencji do masitis – można użytkować rozpłodowo przez lata.

Krowy omawianej rasy nie odbiegają szczególnie od tych, które są wysokowydajne. Co prawda w przeciągu laktacji, która trwa 305 dni nie dają aż tak dużo mleka, ale przez to mogą być użytkowane w stadzie przez dłuższy czas, a ich właściciele nie ponoszą nakładów finansowych na wychów krów remontowych.
Mleko cechuje się małą zasobnością komórek somatycznych oraz drobnoustrojów w odróżnieniu od mleka pochodzącego od innych gatunków. Oznacza to małe prawdopodobieństwo tego, że w stadzie panuje zapalenie wymion.

Z badań wynika, że najmniej wydajne są krowy w 1. laktacji. W czasie następnych laktacji, wydajność wzrasta, tak by w 5. laktacji możliwe było osiągnięcie szczytu.
Najbardziej wydajne są zaś krowy, które trzymane są w oborze wolnostanowiskowej i które mają tam dostęp do wybiegu i pastwiska. Podczas badania najwyższy % tłuszczu wykryto u zwierząt trzymanych w oborze uwięziowej.

Mleko pochodzące od zwierząt omawianej rasy cechuje się dobrą jakością mikrobiologiczną i sporym zasobem kazeiny, która oddziałuje na wyrabiane z mleka produkty. Dużym zainteresowaniem cieszy się ser wyrabiany z mleka zwierząt chowanych według systemu pastwiskowego i karmionych mieszkankami ekologicznymi. Jest on smaczny, cechuje się właściwym składem nienasyconych kwasów tłuszczowych i sporą zawartością witaminy D.