Na zdrowie oraz wydajność zwierząt oddziałuje niedobór mikro oraz makroelementów. To generuje większe nakłady pieniężne na produkcję. Czas ciąży oraz laktacji jest tym czasem, kiedy maciora dostarcza sporą część mikroelementów małym prosiakom. Oddziałuje to na kondycję loch. Pierwiastki śladowe powodują większą wielkość miotu i zmniejszają występowanie kulawizn.

Prosięta podczas narodzin i w czasie odsadzenia wykazują się zadowalającą jakością. W rezultacie śmiertelność przed odsadzeniem jest mniejsza, a masa ciała zwierząt po odsadzeniu – większa. Minerały pozwalają lochom zachować właściwą kondycję, dobry stan zdrowia i umiejętność pełnienia funkcji rozrodczych. Powszechnie w formie suplementacji mineralnej wykorzystywane były mikroelementy nieorganiczne.

Według badań organiczne pierwiastki śladowe wykazują wysoką biodostępność w odróżnieniu od nieogranicznych, wysoką aktywność biologiczną i mało niekorzystnych rezultatów interakcji mineralnych. Dokładnego zapotrzebowania na składniki mineralne jeszcze nie określono, mimo ich wartości dla stanu zdrowia zwierząt.

Szacunki bazują przede wszystkim na najmniejszej ilości potrzebnej, by pokryć braki konkretnego komponentu mineralnego. Badania przeprowadzone do określenia potrzeb na komponenty mineralne wykonano dawno i nie są one zgodne z wymogami nowych genotypów zwierząt z lepszą wydajnością.

Lochy tracą ze swojego organizmu wiele minerałów zwłaszcza po trzech miotach. Pierwiastki nieorganiczne dodane do mieszanki mogą więc nie wystarczać. Składniki mineralne szerzej dostępne uzupełniają lochy w mikroelementy – skuteczniej wchłaniane. Lochy więc mogą przekazać prosiętom większą ich ilość.

Składniki mineralne w postaci chelatowanej, organizm zwierząt skuteczniej przyswaja i wykorzystuje. Chelaty są kompleksami pierwiastków wraz z aminokwasami. Komponując skład paszy, warto zdecydować się na chelaty podczas wybierania dodatków, bądź gotowych mieszanek. Minerały podawane z paszą są inne pod względem biodostępności. Oddziałuje to na wydajność wysokoplennych zwierząt.